sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Orasul meu cu fabrici si uzine




      Asta canta Andries pe vreme lui Ceausescu.Avea un curaj nebun sa cante asa ceva.Mai ales "astazi iar la Telejurnal/am sa vad cascaval".
      Ma gandesc ca sufletul lui de arhitect suferea cand vedea transformarile Bucurestiului:blocuri gen cutii de chibrituri,Casa Poporului,celebrele Hale(circurile foamei),Centrul Civic,demolarea bisericilor si multe altele.
      In zilele noastre este si mai rau:se construiesc blocuri de sticla langa monumente istorice.Oricum se construieste anapoda,nu se tine cont de arhitectura zonei,de faptul ca in urma construirii acestor colosi ,cladirile vechi din zona sunt afectate.
Cocalarii plini de bani au vizitat tari straine si au vazut blocuri de sticla si ce au zis :construim si noi aici.Dar creierul lui de manelist nu a vazut vreo zona veche a unui oras de afara ,caci el nu este interesat de cultura,a vazut doua trei blocuri de sticla cu reclame luminoase si OOAU.
Au inceput sa construiasca  si aici (la o scara mult mai mica) ce au vazut pe afara(asa ca sa moara de ciuda dusmanii).
Cu aceasi aroganta au venit si arabi,greci,turci,evrei ,sa construiasca cat mai sus (ca sa iasa banu' gros pe chirie).


Toti aceste prosti care incet-incet devin exemple de urmat pentru generatiile mai tinere,nu au in creierul lor mic,respect de nimic.Nu stiu sa investeasca intr-o cladire cu istoric ,pe care ar lua oricum o chirie mai buna decat pe sticlele (care nu sunt toate urate) asezate in centru sau langa o cladire monument istoric (si daca se poate sa o si acopere ).
Este clar ca nu avem in conducerea orasului peroane care sa respecte cetateanul si orasul.Avem primar care citeste almanahe pe Goagal,primar investitor imobiliar si cam agramat,primar care a obtinut fraudulos un banal permis de conducere.Pai daca nu a fost in stare sa treaca un examen auto, cum crede el ca poate conduce un sector al Capitalei?Mai este si vecin cu mine.Si avem acelasi nume. Si prenume.
Radeau de Vanghelie ca a vopsit blocurile din Rahova in culori ciudate.Mergeti pe bd Dimitrie Cantemir sa vedeti blocurile socialiste in culori tipatoare.Si nu numai acolo.
Ce oras frumos!mmmm!
Orasul meu cu fabrici si uzine. 
Hai sa facem un exercitiu de imaginatie!Sa ne inchipuim ca suntem in Bucurestiul anului 2033.
Ce frumos ar fi sa avem piste pentru biclisti,cladiri cu oglinzi solare pe acoperisuri,masini ecologice,aer curat,apa potabila,spatii verzi,Centrul Istoric restaurat complet,metrou in toate colturile orasului,si multe alte lucruri frumoase .
Ce oras frumos!mmmm!
Orasul meu european! 
Ehee!Vise.
Sunt convins,desi sper sa ma insel,vom avea un aer irespirabil in Capitala.Asta datorita poluarii,mirosului de canalizare etc.Apa care alta data era aproape potabila va fi sub orice critica.Inundatii cat cuprinde la fiecare ploaie,strazi pline de zapada.Si sti ce?Nu am vazut macar o bicicleta.Pe aici era odiniaoara o pista de biciclete.Ce mic este parcul Herastrau!Este inconjurat de cladiri inalte de sticla.
Trist ,dar sper sa nu avem parte sa vedem aceste imagini.Cred ca singura sansa sa nu vedem asa ceva este sa murim inainte de acele vremuri.
Si atunci vine intrebarea logica:de ce iubesc Bucurestiul?
Iubesc Bucurestiul pentru ca am speranta ca toate acestea se vor schimba in fiecare zi.Am convingerea ca schimbarea va veni mai intai cu noi.Cu mine,cu tine,cu ei,cu voi toti.
Sper ca stand la semafor sa nu mai vad masini care trec pe rosu,sau care vin de pe banda vecina in fata ta.Vreau sa cred ca nu mai vad masini parcate aiurea si care incurca circulatia,sper sa apara o Politie care sa protejeze cetateanul nu cetateanul potent financiar.
Ei bine da,iubesc Bucurestiul pentru ca trec pe strada si il vad pe Dan Puric sau Patapievici sau Radu Beligan si sunt madru ca sunt locuitor cu ei in acelasi oras.Sunt fericit ca aici m-am imbogatit spiritual cunoscand personal pe Alexandru Arsinel.Mirabela Dauer,Gheorghe Visu sau ca din greseala am vorbit la telefon cu Angela Similea.
Iubesc Bucurestiul pentru ca bunicul meu a reusit in Epoca de Aur sa-mi arate orasul cu partile lui frumoase si cu partile lui rele.
IubescBucurestiul pentru ca am cunoscut pe doamna Gabriela Munteanu, profesoara mea de muzica in clasele I-VIII.Doamna Munteanu reusea sa faca din ora de muzica,dedicata cantarii comunismului,adevarate ore de cultura generala,in care desopeream Renasterea,arta naiva si alte lucruri frumoase.Tot aici am invatat ce inseamna impresionismul,opera,teatrul si filmul de calitate.Regret ca n-am apucat sa-i spun doamnei Munteanu ce om important este pentru mine si sper sa gasesc timpul necesar sa merg sa-i multumesc personal 



Iubesc Bucurestiul pentru ca aici am mancat pentru prima data inghetata Doina,pentru ca aici am fredonat la concertele cu Iris melodii ca :"Strada Ta","Pe Ape"sau "Trenul Fara Nas".Tot aici am fost alergat de Militie pentru ca aveam parul mai lung decat cerea PCR.
   Iubesc Bucurestiul cu cainii vagabonzi,cu parcurile frumoase ,cu tiganii care striga "Fiare 
vechi cumparam",cu saorma cu de toate,si cu Mega Image aflat gard in gard cu biserca.Iubesc Bucurestiul asa cum este si cu speranta ca vom reusi sa-l facem mai frumos pentru urmasii nostri.

ICe oras frumos!mmmm!
Orasul meu .... cu fabrici si uzine!

duminică, 17 noiembrie 2013

Micul Paris

Astazi voi prezenta fotografii din perioada de dinainte de 1950 atunci cand Bucurestiul se numea si "Micul Paris".                                                                                                                                           In fotografia de mai jos se poate vede Palatul Artelor situat in Parcul Carol.În anul 1923, în fața Palatului Artelor (care găzduia Muzeul Militar) a fost amplasat Mormântul Ostașului Necunoscut, ce avea să devină locul național de pelerinaj și de reculegere în memoria celor 225.000 de români care s-au jertfit pentru întregirea Neamului. Monumentul, operă a sculptorului Emil Wilhelm Becker, a fost inaugurat la 17 mai 1923, în prezența familiei regale, a membrilor guvernului, a corpurilor legiuitoare și a unui numeros public. Tot în scop memorial, în holul de onoare circular al muzeului a fost așezat un grup statuar reprezentându-l pe Regele Ferdinand I al României sub auspiciile zeiței Victoria, iar pe pereți, au fost gravate numele ofițerilor morți în război.
Deoarece palatul Muzeului Militar Național a fost grav afectat de un incendiu, în anul 1938, și de Cutremurul din 1940, acesta a fost demolat în anul 1943, pentru ca în locul său să se amenajeze un complex memorial - Cimitirul Eroilor Neamului - care urma să cuprindă: Monumentul Eroilor Neamului, Muzeul Militar, cimitirul propriu-zis și clădirile administrative. În toamna anului 1944 lucrările au fost sistate iar șantierul lăsat în părăsire.
Proiectul din anii 1942-1943, supervizat chiar de mareșalul Ion Antonescu, fusese propus de profesorul Alexandru Tzigara-Samurcaș (care a proiectat și clădirea pentru Muzeul Țăranului Român) și viza reconstruirea monumentului triumfal „Tropaeum Traiani" de la Adamclisi.
Actualul mausoleu din Parcul Carol, cu o înălțime de 48 metri, a fost realizat în anii 1959-1963, după planurile arhitecților Horia Maicu și Nicolae Cucu, și a fost inaugurat la data de 30 decembrie 1963, pe amplasamentul, infrastructura și, în bună parte, după planurile Memorialului început în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.Pentru realizarea acestuia, Mormântul Ostașului Necunoscut a fost demontat în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958 și a fost strămutat la Mausoleul de la Mărășești.



Tot in parcul Carol exista si o moschee.


Mai departe va las in compania fotografiilor din Micul Paris.


Teatrul National


Teatrul Liric


Palatul Regal


Ministerul Afacerilor Externe


Ateneul Roman


Hotel Athenee Palace


Fundatia Ioan I.Dalles


str Ion Campineanu


Muzeul Simu


Str Polona


Calea Victoriei


Str Lipscani


Gara de Nord


Banca Nationala a Romaniei


Calea Grivitei colt cu Buzesti


Hotel Metropol


Panorama Palatul CEC


Str Doamnei


Piata Universitatii


Piata Teatrului National


Calea Rahovei


Podul Izvor


Ministerul Finantelor


Casa Gradisteanu


Palatul Somanescu


Palatul Cantacuzino


Palatul A.G.Florescu



Calea Victoriei la ora de varf


Hotel Luvru(actual Capitol) si Casa Capsa


Camera de Comert



Palatul H.Speyer


Societatea Nationala de Asigurare


Bulevardul Elisabeta


Biserica Sf.Vineri



Hotel Lafayette


Piata Natiunile Unite


vedere Dambovita


Data viitoare voi prezenta imagini cu cladirile vechi ale Bucurestiului ,atunci si acum.







sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Cladiri din Bucuresti

Bucurestiul meu frumos
Exista foarte multe cladiri frumoase in Bucuresti.Astazi am sa postez cateva blocuri construite in perioada de dinainte de 1970.Primul este blocul Adriatica



A fost construit in anul 1926 după planurile arhitectului Petre Antonescu si aici isi avea sediul societatea de asigurari Adriatica-Trieste.Sus pe coloanele cladirii era reclama societatii de asigurari Adriatica.
Langa acest imobil se mai afla Agricola Fonciera construita in aceeasi perioada tot după planurile arhitectului Petre Antonescu 



Al doilea bloc este blocul Wilson.Aflat pe bd.Magheru a fost construi in anul 1933 dupa planurile arhitectului  State Balosin .A pierdut din farmecul initial la cutremurul din 1977 cand a pierdut doua fatade. mai jos vedeti cum arata blocul inainte de cutremur si astazi.


Cel de al doilea bloc numit Adriatica se afla pe Calea Victoriei si la parterul sau  gasim postul de televiziune B1TV.A fost construit in anii 1936-1937 dupa planurile arhitectiilor Rudolf Fraenkel,Teller si Dem.Savulescu.In aceasta cladire functionau printre altele firmele Adriatica si Socomet.

Pe bd.Magheru mai gasim printre alte cladiri celebre,blocul Dalles ,construit de arhitectii Octav Doicescu si Paraschiva Iubu intre anii 1955-1960.Initial aici a functionat Fundatia Dalles ,cladire construita in 1930 de arhitectul Horia Teodoru.

in dreapla blocului Dalles se afla blocul Creditul Minier construit in 1937 de arhitectul State Balosin
Tot pe Magheru gasim  si blocul Sun construit in anul 1937 de arhitectul Herman Clejan
Ne intoarcem pe Calea Victoriei pentru a vedea blocul Rosenthal.A fost construit de arhitectul Radu Dudescu in anul 1938 si aici a functionat Casa de pensiuni,imprumuturi si ajutoare a BNR.Tot aici a functionat in anii 80 si Banca Romana de Comert Exterior.
In vecinatatea blocului Rosenthal gasim blocul Central Palace construit in anul 1937 desenat de arhitectul Negoescu si construit dupa planurile arhitectului american Leon Stern.
La intersectia bulevardului Regima Elisabeta cu Calea Victoriei gasim Grand Hotel Boulevard,cladire ce functioneaza inca din anul 1873.
Vis-a-vis  de hotel se afla Centrul Militar National construita de arhitectii Dimitrie Maimarolu,V.Stefanescu si E.Doneaud in 1912-1923.În prezența Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, a ministrului de război, generalulGheorghe Mărdărescu, și a comandantului Corpului 2 Armată, generalul Ștefan Holban, are loc inaugurarea oficială, solemnă, a Palatului Cercului Militar.
In partea dreapta a Centrului Militar National se afla hotel Capitol, deschis sub acest nume în anul 1976. Clădirea a fost ridicată între 1900-1905, înlocuind una mai veche unde funcţiona Hotelul Luvru, hotel ce a mai fiinţat şi în noul sediu până pe la 1948. Parterul hotelului a găzduit, între 1935-1945 vestita „Café Royal“, deschisă de un belgian pe nume Haitz.
Peste drum de Hotel Capitol se gaseste alt hotel-restaurant celebru:Capsa.Pe locul ocupat astăzi de clădire erau situate, la sfârșitul sec. XVII, casele și curtea boierului Radu Slătineanu. În 1830, italianul Eronimo Momolo (fost bucătar al domnului Grigorie IV Ghica) a cumpărat casele și, în sala de jos, a deschis un birt vestit prin mâncărurile italo-orientale, iar prin 1836, deasupra birtului, o sală de bal, cunoscuta sală „Momolo” sau „Slătineanu”, unde aveau loc cele mai frumoase baluri din Capitală. Clădirea a fost cumpărată în 1868 de frații Capșa, Constantin și Grigore. Ei deschid aici Cofetăria „La doi frați, Constantin și Grigore Capșa”. În 1876 Constantin s-a retras din această asociere, rămânând numai Grigore. Alături de cofetărie, acesta a ridicat și un hotel (în 1886) și apoi Cafeneaua „Capșa” (în 1891)
Mergand pe Calea Victoriei ajungem la Hotel Continental construit în anul 1886 după planurile arhitecţilor I. I. Rosnovanu şi Rittern Förster pe locul  fostului Hotel Broft (Grand Hotel Brofte).
Lasam in urma Hotel Continental si Calea Victoriei si intram pe strada Ion Campineanu unde gasim blocul Union si blocul Negoiu.Aici au functionat Hotel Union si Hotel Stanescu(numit ulterior Negoiu).Cladirile construite de arhitectul Arghir Culina in anii 1928-1929(Hotel Stanescu) si 1932-1934(Hotel Union)

bloc Union

                                                                       bloc Negoiu

Aceasta a fost mica mea calatorie prin Bucuresti.Voi revenii cu alte cladiri celebre.