sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Cladiri din Bucuresti

Bucurestiul meu frumos
Exista foarte multe cladiri frumoase in Bucuresti.Astazi am sa postez cateva blocuri construite in perioada de dinainte de 1970.Primul este blocul Adriatica



A fost construit in anul 1926 după planurile arhitectului Petre Antonescu si aici isi avea sediul societatea de asigurari Adriatica-Trieste.Sus pe coloanele cladirii era reclama societatii de asigurari Adriatica.
Langa acest imobil se mai afla Agricola Fonciera construita in aceeasi perioada tot după planurile arhitectului Petre Antonescu 



Al doilea bloc este blocul Wilson.Aflat pe bd.Magheru a fost construi in anul 1933 dupa planurile arhitectului  State Balosin .A pierdut din farmecul initial la cutremurul din 1977 cand a pierdut doua fatade. mai jos vedeti cum arata blocul inainte de cutremur si astazi.


Cel de al doilea bloc numit Adriatica se afla pe Calea Victoriei si la parterul sau  gasim postul de televiziune B1TV.A fost construit in anii 1936-1937 dupa planurile arhitectiilor Rudolf Fraenkel,Teller si Dem.Savulescu.In aceasta cladire functionau printre altele firmele Adriatica si Socomet.

Pe bd.Magheru mai gasim printre alte cladiri celebre,blocul Dalles ,construit de arhitectii Octav Doicescu si Paraschiva Iubu intre anii 1955-1960.Initial aici a functionat Fundatia Dalles ,cladire construita in 1930 de arhitectul Horia Teodoru.

in dreapla blocului Dalles se afla blocul Creditul Minier construit in 1937 de arhitectul State Balosin
Tot pe Magheru gasim  si blocul Sun construit in anul 1937 de arhitectul Herman Clejan
Ne intoarcem pe Calea Victoriei pentru a vedea blocul Rosenthal.A fost construit de arhitectul Radu Dudescu in anul 1938 si aici a functionat Casa de pensiuni,imprumuturi si ajutoare a BNR.Tot aici a functionat in anii 80 si Banca Romana de Comert Exterior.
In vecinatatea blocului Rosenthal gasim blocul Central Palace construit in anul 1937 desenat de arhitectul Negoescu si construit dupa planurile arhitectului american Leon Stern.
La intersectia bulevardului Regima Elisabeta cu Calea Victoriei gasim Grand Hotel Boulevard,cladire ce functioneaza inca din anul 1873.
Vis-a-vis  de hotel se afla Centrul Militar National construita de arhitectii Dimitrie Maimarolu,V.Stefanescu si E.Doneaud in 1912-1923.În prezența Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, a ministrului de război, generalulGheorghe Mărdărescu, și a comandantului Corpului 2 Armată, generalul Ștefan Holban, are loc inaugurarea oficială, solemnă, a Palatului Cercului Militar.
In partea dreapta a Centrului Militar National se afla hotel Capitol, deschis sub acest nume în anul 1976. Clădirea a fost ridicată între 1900-1905, înlocuind una mai veche unde funcţiona Hotelul Luvru, hotel ce a mai fiinţat şi în noul sediu până pe la 1948. Parterul hotelului a găzduit, între 1935-1945 vestita „Café Royal“, deschisă de un belgian pe nume Haitz.
Peste drum de Hotel Capitol se gaseste alt hotel-restaurant celebru:Capsa.Pe locul ocupat astăzi de clădire erau situate, la sfârșitul sec. XVII, casele și curtea boierului Radu Slătineanu. În 1830, italianul Eronimo Momolo (fost bucătar al domnului Grigorie IV Ghica) a cumpărat casele și, în sala de jos, a deschis un birt vestit prin mâncărurile italo-orientale, iar prin 1836, deasupra birtului, o sală de bal, cunoscuta sală „Momolo” sau „Slătineanu”, unde aveau loc cele mai frumoase baluri din Capitală. Clădirea a fost cumpărată în 1868 de frații Capșa, Constantin și Grigore. Ei deschid aici Cofetăria „La doi frați, Constantin și Grigore Capșa”. În 1876 Constantin s-a retras din această asociere, rămânând numai Grigore. Alături de cofetărie, acesta a ridicat și un hotel (în 1886) și apoi Cafeneaua „Capșa” (în 1891)
Mergand pe Calea Victoriei ajungem la Hotel Continental construit în anul 1886 după planurile arhitecţilor I. I. Rosnovanu şi Rittern Förster pe locul  fostului Hotel Broft (Grand Hotel Brofte).
Lasam in urma Hotel Continental si Calea Victoriei si intram pe strada Ion Campineanu unde gasim blocul Union si blocul Negoiu.Aici au functionat Hotel Union si Hotel Stanescu(numit ulterior Negoiu).Cladirile construite de arhitectul Arghir Culina in anii 1928-1929(Hotel Stanescu) si 1932-1934(Hotel Union)

bloc Union

                                                                       bloc Negoiu

Aceasta a fost mica mea calatorie prin Bucuresti.Voi revenii cu alte cladiri celebre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu